To wine or not to wine …

We drinken graag een wijntje, maar liever geen “chateau de migraine” oftewel wijn waar we hoofpijn van krijgen. Wat is de boosdoener en kunnen we hier iets tegen doen?

Sulfiet krijgt vaak de schuld. Ondertussen is er steeds meer sulfiet-arme of -vrije wijn op de markt te vinden en de kwaliteit stijgt. Goed nieuws dus? Het is namelijk de sulfiet (een allergeen) dat voor hoofdpijn kan ­zorgen. Is sulfiet dus de spreekwoordelijke man met de hamer na een glaasje teveel? Betekent geen sulfiet geen kater?

Sulfiet wordt toegevoegd om wijn langer en beter houdbaar te maken. Het is een chemische stof dat goed werkt in wijn met lage PG waarden. Door de klimaatverandering stijgen deze waarden echter, dus om in de toekomst wijn goed te kunnen blijven conserveren is een alternatief met dezelfde conserverende eigenschappen nodig.

Daarnaast is sulfiet voor een wijnproducent niet echt een fijn middel om mee te werken; het kan direct op je luchtwegen slaan. Dat het een zwaar allergeen is met meerdere nadelen (zo beïnvloedt het ook de fruitige smaak van wijn) is een reden  waarom wijnmakers steeds minder sulfiet mogen toevoegen.

Hoe zit het dan met die katers? Sulfiet staat niet per definitie gelijk aan hoofdpijn; de kans is wel kleiner, en in echt élke wijn zit wel een beetje sulfiet omdat het voortkomt uit sulfaat dat van nature in de druif zit. Maar je vindt het bijvoorbeeld ook in aardappelkroketjes.

Eerlijk gezegd is er geen bewijs voor dat ­sulfiet de boosdoener is, dat dit stofje zorgt voor een hamerend hoofd na het drinken van een paar glaasjes (teveel) wijn. 

Op mensen met een intolerantie na heeft het overgrote deel van de wijndrinkers na een paar glazen geen last van dit conserveringsmiddel.

Wie na het drinken van een paar wijntjes last van hoofdpijn krijgt, heeft last van een ontgiftigingsproduct van alcohol dat ontstaat wanneer het lichaam de alcohol eruit probeert te werken. Dan heb je ook nog de hoofdpijn die ontstaat door de uitdroging als gevolg van alcohol, als je niet genoeg water tussendoor drinkt. Tel daar de irritatie van de maag door het goedje bij op en ­voilà: een kater.

Kortom, sulfiet of geen sulfiet: wijn bevat genoeg andere elementen om je de volgende ochtend niet helemaal happy te voelen. Moet je nu komend weekend dat wijntje laten staan? Nee, want daar is wijn te lekker voor. Bovendien, wie met mate drinkt en af en toe een glaasje water pakt kan die kater voor binnenkomst de deur wijzen, net als dat mannetje met de hamer trouwens!

Bron: https://venlovanbinnen.nl/columns/kulinaire-geen-kater-bij-het-drinken-van-wijn-zonder-sulfiet/