[bij]zonder, [bie]zonder, of [bi]zonder?

We hebben niet voor niets voor deze naam gekozen voor ons bedrijf. Een korte blog over bijzonder. Eerst eventjes wat feitjes op een rijtje:

Herkomst: (Bron:https://etymologiebank.nl/trefwoord/bijzonder).

Gevormd uit bi-, zie → be-, en sonder ‘zonder, behalve’, zie → zonder. Het woord heeft vanouds een breed betekenisveld; de huidige betekenis ‘ongewoon, opmerkelijk’ bestaat sinds 1726 (WNT).

Betekenis:

Bijzonder (bron: https://nl.wiktionary.org/wiki/bijzonder)

  • een hoogst eigenaardige kwaliteit of eigenschap hebbend
  • speciaal
  • in hoge mate

Synoniemen:

Bron: https://synoniemen.net/index.php?zoekterm=bijzonder

bijzonder (bn): afwijkend, afzonderlijk, apart, buitengewoon, eigenaardig, excentriek, exceptioneel, markant, ongewoon, opmerkelijk, origineel, raar, speciaal, specifiek, uniek, uitmuntend, vreemd, zeldzaam, zonderling.

Waarom bijzonder?

Net als bij zoveel bedrijven hebben ook wij goed nagedacht over onze naam.  In onze eerste blog kun je lezen waarom  we gestart zijn, wat onze missie en visie is, waar we voor staan en wat we belangrijk vinden. Diverse namen passeren vervolgens de revue. We willen dat de naam lekker uitspreekt, een brede doelgroep aantrekt, jong en oud. We denken na.
Wanneer geef je iemand een cadeaupakket? Wanneer wordt er best wat tijd en energie in een cadeau gestoken? Vaak is zo’n cadeau voor iemand die wat voor je betekent. Je wilt iets samen vieren wat speciaals is, ja, wat bijzonder is. En zo zijn we tot onze naam gekomen; Bijzondere box. Een box, met een gouden randje, voor een bijzonder persoon in je leven, of om een bijzonder moment te vieren.

En hoe zit het eigenlijk met de uitspraak? Je zegt “ie” en je schrijft “ij

Een klein stukje geschiedenis vertelt ons meer: Historisch gezien is de ij ontstaan uit de 2 letters ii. Met deze dubbele ii wilde men een lange i aangeven. Vroeger bestond de gewoonte om een puntje op de i te zetten niet en kon een dubbele ii zonder puntjes gemakkelijk verward worden met de letter u (vooral in teksten geschreven met de hand). Om deze verwarring te voorkomen werd aan de 2e  i onderaan een haakje gezet. In de loop van de geschiedenis is men deze ij niet mee gaan uitspreken als ie maar als ei. Bij sommige woorden is de uitspraak ie echter gebleven zoals bij het woord bij(ie)zonder.

Goed, al met al een bijzondere keuze. Maar ach, de boxen zijn dan ook voor bijzondere mensen of momenten in je leven.

“Wacht niet op bijzondere momenten,
maar maak gewone momenten bijzonder!”

Bijzondere groeten, Emiel & Marianne